Особливості при підборі датчиків колінвалу на Opel Omega B

З розвитком автомобілебудування, під капотом машин раз по раз з'являлося все більше різних датчиків, кожен з яких, по суті, призначався для поліпшення роботи автомобіля, підвищення його економічності та збільшення ресурсу роботи. Вихід з ладу більшості з них цілком залишає можливість абияк доїхати своїм ходом до СТО, проте датчик колінвала на Опель Омега Б — зовсім інший випадок, адже без нього двигун просто навідріз відмовиться заводитися.

Роль та пристрій датчика колінвала

Розглянута деталь, також звана датчиком синхронізації, займається визначенням поточного положення колінчастого валу, а разом з ним і поршнів двигуна, що дозволяє найбільш точно визначати момент для впорскування палива в циліндри та, відповідно, максимально ефективного його згоряння. Для виконання таких дій можна використовувати різні підходи, два з яких актуальні у разі датчика колінвала на Опель Омега Б:

  • Індуктивний варіант. Сам пристрій у цьому випадку має вкрай просту будову, бувши, по суті, звичайною котушкою із сердечником, що реагує на зміни, що задаються зубцями, розташованими на шківі колінчастого валу, генеруючи імпульс при їх проходженні. Можливість визначення реального положення валу задається нерівномірністю розподілу цих зубців з пропуском на ділянці, що відповідає крайній верхній позиції для першого і четвертого поршнів чотирициліндрових двигунах. Отримані імпульси відправляються на ЕБК, який, у свою чергу, віддає команди на упорскування та запалення у відповідні моменти.
    Конструкція індуктивного датчика коленвала на Omega B
    Будова та конструкція індуктивного датчика коленвала на Omega B
  • Варіант на ефект Холла. Такий датчик колінвала на Опель Омега Б застосовується із двигуном X20XEV і вимагає для своєї роботи додаткового живлення, на відміну від індуктивного варіанта. Реагуючи на пересування намагнічених зубців, цей тип датчика у сучасному виконанні видає цифровий сигнал, тоді як перший варіант працює з аналоговим синусоїдальним сигналом. Маючи дещо складнішу конструкцію, цей варіант забезпечує набагато більш високу точність вимірювань, що дозволяє найбільш якісно налаштовувати роботу двигуна.
    Вихідний сигнал індуктивного датчика та датчика на ефекті Холла
    Порівняння вихідного сигналу індуктивного датчика та датчика на ефекті Холла

Таким чином, для визначення необхідного вам варіанта, слід перш за все знати принцип роботи встановленого на заводі, тим більше, що вони абсолютно не взаємозамінні. Спрощує це завдання той факт, що варіанти на ефект Холла використовуються з типом двигуна X20XEV.

Як дізнатися, що датчик колінвала на Опель Омега Б несправний?

Відмовляється заводитися двигун — це крайня стадія поломки датчика колінвала, до якої, звичайно, краще не доводити, визначаючи несправності ще на етапі їх виникнення за окремими характерними ознаками та з використанням відповідних вимірювальних інструментів. До останніх відноситься звичайний мультиметр, навіть недорогий, який давно вже став обов'язковою деталлю ремонтних наборів будь-якого відповідального автомобіліста.

Якщо поломка тільки почала проявляти себе, переданий від датчика сигнал, аналоговий або цифровий, йтиме зі збоями, що відразу ж позначиться на стабільності роботи двигуна, різко знижуючи потужність, ускладнюючи пуск і призводячи до детонації. Будь-який із вищевказаних симптомів можна назвати, обов'язковим чинником перевірити працездатність цієї деталі, інакше вже незабаром ви можете залишитися і зовсім без можливості пересуватися на своєму автомобілі, окрім буксира або за допомогою евакуатора.

У разі індуктивного варіанту, перевірку цілком можна виконати з мінімальними витратами часу, перевіривши за допомогою мультиметра його опір, який повинен мати нормальні умови в межах від 500 до 1000 Ом. З датчиками на ефекті Холла так зробити не вийде, і єдиним варіантом самостійної діагностики буде тримати під рукою свідомо робочу деталь для оперативної заміни та порівняння результатів роботи двигуна. Зазвичай у такій ситуації «тестова» деталь залишається у двигуні, а власник відправляється шукати їй заміну.

Що необхідно враховувати при доборі заміни?

З типом датчика колінвала на Опель Омега Б, який вибираємо на заміну питань вже виникати не повинно, однак ви можете зіткнутися ще з деяким рядом труднощів, пов'язаних вже з відмінностями в конструкції датчиків одного типу. Основна проблема в тому, що на автомобілях різних років випуску використовувалися різні роз'єми без зворотної сумісності, а значить, зараз при виборі потрібної запчастини вам доведеться враховувати цей момент. Так датчики на Опель Омега Б до 96 року випуску та після відрізняються замком на роз'ємі, як видно на малюнку.

Роз'єми датчиків колінвала на Opel Omega B X20XEV
Типи роз'ємів датчиків колінвала на Opel Omega B X20XEV


Крім того, вибираючи датчик колінвала на Опель Омега Б, варто уважно оглянути провід на наявність у ньому пошкоджень та відповідності його довжини необхідним значенням. Крім того, не зайвим буде, у разі індуктивного датчика, перевірити перед покупкою його опір, щоб бути впевненим, що він відповідає номіналу. Нарешті, останньою перевіркою має стати перевірка місця кріплення датчика. В результаті, ви обов'язково отримаєте надійну та якісну деталь, що дозволяє двигуну вашої машини знову працювати ідеально.

Також рекомендуємо подивитись відео нижче.